Περί ονομασίας και κατάταξης

Ονομασία: Κρητικός Λαγωνικός - Cretan Hound
Κατάταξη: Ομάδα 5, Υποομάδα 7 Πρωτόγονοι Κυνηγετικοί Σκύλοι.

Στη κατηγορία λαγωνικά hounds ανήκουν πολλές διαφορετικές κυνηγετικές φυλές της FCI. Ο όρος λαγωνικός από την αρχαιότητα έως σήμερα περιγράφει ένα κυνηγόσκυλο και χρησιμοποιείται κυρίως για τα κυνηγόσκυλα τριχωτού θηράματος. Μέσα σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται οι πρωτόγονοι κυνηγητικοί σκύλοι (primitive hounds) που ανήκουν στην ομάδα 5 , υποομάδα 7 της FCI. Σε αυτή την ομάδα ανήκει και ο Kρητικός Λαγωνικός. Εδώ απαντώνται κυνηγετικές φυλές κυρίως από την περιοχή της Μεσογείου με παρόμοια χαρακτηριστικά τύπου και εργασίας όπως τα Ibiza hounds και cirneco del etna. Οι περισσότερες φυλές που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία θα λέγαμε ότι χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις στο κυνήγι εξίσου καλά. Ειδικά για τον Κρητικό Λαγωνικό η φέρμα, η χρήση της οσμής από τον άνεμο , ο έλεγχος , η ιχνηλασία και η ταχύτατη δίωξη συνθέτουν ένα μοναδικό εργασιακό ψηφιδωτό. Αυτό που τον κάνει όμως πραγματικά μοναδικό είναι η ικανότητα του να ξεχωρίζει γρήγορα τα ''φρέσκα'' από τα παλαιότερα ίχνη του θηράματος που καλείται να ανακαλύψει. Στην ομάδα 6 της FCI συναντάμε τους ιχνηλάτες Scenth hounds όπου ανήκει και ο ελληνικός ιχνηλάτης μαζί με φυλές που κυνηγούν με κύριο χαρακτηριστικό την παρακολούθηση ιχνών αποκλειστικά από το έδαφος, την μεγάλης διάρκειας δίωξη. Βασικό χαρακτηριστικό εργασίας των ιχνηλατών είναι η φωνή κατά τη διάρκεια της έρευνας αλλά και κατά τη διάρκεια της δίωξης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια εξειδικευμένη κατηγορία φυλών σχετικά με την εργασία τους παρά την πληθώρα ποικιλιών που ανήκουν σε αυτή. Στην ομάδα 6 των ιχνηλατών θα συναντήσουμε από τα πολύ μικρά και δυσκίνητα Basset Hounds, τα τεράστια και γνωστά για τις ιχνηλατικές τους ικανότητες Blood Hounds και τα ευκίνητα και ακούραστα Fox Hounds. Οι φυλές αυτής της ομάδας κατά κανόνα ακολουθούν όλη τη διαδρομή του θηράματος μέχρι να φτάσουν σε αυτό και δυσκολεύονται ιδιαιτέρως σε σχέση με το Κρητικό Λαγωνικό όταν οι συνθήκες ή η μορφολογία του εδάφους δεν ευνοούν την ιχνηλασία. Η ομάδα 10 περιλαμβάνει λαγωνικούς οπτικού εντοπισμού. Μπορούμε και εδώ να μιλήσουμε για εξειδικευμένη εργασία. Οι φυλές αυτής της κατηγορίας έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτατη οπτική καταδίωξη με σκοπό τη σύλληψη του θηράματος. Εδώ θα συναντήσουμε τα μεγαλοπρεπή Greyhound τα ιδιαίτερα Afghan Hound και τα όμορφα Saluki.

Απ όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται λόγος για την ορθότητα της ονομασίας και της κατάταξης του Κρητικού Λαγωνικού. Η κυνηγετική φυλή της Κρήτης είναι μία, η ονομασία και η κατάταξη της στην ομάδα 5 είναι αληθής και ορθή επιστημονικά και ιστορικά.
Κάθε διαφορετική προσέγγιση του θέματος δεν εκφράζει καμία επίσημη κυνολογική άποψη και αποτελεί είτε προσπάθεια παραπληροφόρησης είτε στη καλύτερη περίπτωση προσωπική και αυθαίρετη γνώμη.

© 2014 Cretan Dog. All rights reserved.