Η FCI για τον Κρητικό Λαγωνικό

Πολλά είναι τα θέματα που απασχολούν τους φίλους του Κρητικού σκύλου ασχέτως αν οι απαντήσεις πολλές φορές είναι προφανείς. Σε αυτό το διχασμό έχει συντελέσει αφενός μεν η κυνοφιλική - κυνολογική αδράνεια που επικρατεί στη γενέτειρα της φυλής , αφετέρου δε η ημιμάθεια και η εσφαλμένη εκούσια ή ακούσια πληροφόρηση γύρω απ' αυτή.

Πρωταρχικός στόχος του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικού είναι η συσπείρωση των φίλων της φυλής έτσι ώστε με διάφορες επιμορφωτικές , κυνοφιλικές δράσεις να αναδειχθούν τα προσόντα της φυλής σε επίπεδο εργασίας, να ενισχυθεί η ορθή κατεύθυνση στην εκτροφή με βάση το φυλετικό τύπο και να αποδωμήθουν οι μύθοι και τα σφάλματα που όλα αυτά τα χρόνια βλάπτουν το σκύλο της Κρήτης.

Στα πλαίσια της πρώτης Παγκρήτιας ανοικτής συνέλευσης του ομίλου στις 26/11/2014 εξηγήθηκαν πολλά θέματα σχετικά με την ύπαρξη της φυλής, το μορφολογικό και το εργασιακό φυλετικό πρότυπο, την ονομασία και την κατάταξη της. Όλα τα παραπάνω έγιναν με την βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού(βίντεο), από την επίσκεψη απεσταλμένης επιτροπής από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία(FCI) στην Κρήτη το 2007.Σκοπός της επίσκεψης η μελέτη ζώων σε όλη τη Κρήτη ώστε να διαπιστώσουν την ύπαρξη της φυλής και να εξάγουν συμπεράσματα που αφορούν την ονομασία, τη κατάταξη και το φυλετικό τύπο.

Μεταφράζοντας ακριβώς τις φράσεις που χρησιμοποίησαν οι Γάλλοι καθηγητές και ειδικοί στην αναγνώριση φυλών παγκοσμίως προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα.

Πρώτο και βασικότερο είναι η πραγματική ύπαρξη μιας πρωτόγονης κυνηγετικής φυλής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τύπου.

Εξετάζοντας προσεκτικά δεκάδες σκυλιά από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά ξεκαθάρισαν τα εξής:
Τα σκυλιά είναι σε γενικές γραμμές ομογενή.
Διέκριναν όμως δύο τύπους ζώων.Ο πρώτος τύπος τους άρεσε περισσότερο τον χαρακτήρισαν ενδιαφέρον.

Ο πρώτος τύπος χαρακτηρίστηκε ως κοινός με τις πρωτόγονες φυλές σκύλων, ήταν σκυλιά προερχόμενα κυρίως από κυνηγούς. Σε αυτή την ομάδα υπήρχαν σκυλιά με ομοιογενή χαρακτηριστικά στα κεφάλια στη σκελετομυική δομή στην έκφραση και στο δάγκωμα. Διαπίστωσαν όμως ότι σε αυτή την ομάδα υπήρχαν σκυλιά με διαφορετικούς τύπους αυτιών και ουράς. Όρθια, ημιόρθια, και ροδόσχημα. Ξεκαθάρισαν οτι ακόμα και τα όρθια αυτιά, διπλώνουν προς τα πίσω σαν ροδόσχημα και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που τα βοηθά και στην εργασία. Όλα τα παραπάνω είναι εικόνες που τις βλέπουμε καθημερινά γύρω μας, ακούμε σαν αναφορές από παλιούς κυνηγούς και βλέπουμε ακόμη και σε πολύ παλιές φωτογραφίες.

Τον δεύτερο τύπο τον χαρακτήρισαν ''Ιταλικό'' ήταν περισσότερο ομογενή σκυλιά όσον αφορά στα αυτιά και τις ουρές. Είπαν για να μας ''πειράξουν'' ότι αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ποικιλία των Τσιρνέκο και ως τέτοια να αναγνωριστούν κατόπιν έγκρισης των Ιταλών!. Η γνώμη τους για τις φυλές και τις ποικιλίες, καθώς και πολλών επιστημόνων, είναι ότι πολλοί πληθυσμοί σκύλων έχουν αναγνωριστεί ως φυλές. Στην πράξη όμως οι πραγματικές φυλές είναι ελάχιστες και όλες οι υπόλοιπες αποτελούν ποικιλίες αυτών.

Ξεκαθάρισαν ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι εκτροφείς και είναι δικό τους θέμα πια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν αρκεί να γνωρίζουν ότι η μια κατεύθυνση πιθανών να τους οδηγήσει σε αναγνώριση ως ποικιλία άλλης φυλής ή σε δύο διαφορετικές ποικιλίες μέσα στην ίδια φυλή.

Ενδιαφέρον επίσης είχαν οι παρατηρήσεις και οι συμβουλές τους.

Μεταφράζοντας ακριβώς τις φράσεις τους είπαν:
Οι λάτρεις της ομορφιάς κατέστρεψαν πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά των φυλών, κάνοντας ειδική αναφορά στα δόντια.
Όλοι οι τύποι αυτιών και ουράς θα πρέπει να περιγράφονται στο πρότυπο.
Είναι ηλίθιο να καταπιέσετε τη φυλή για τα αυτιά.. θα τη ''χάσετε''!
Ο σκύλος ανήκει ξεκάθαρα στην Ομάδα 5.

Η θέση του Ομίλου είναι καθαρή και δε διαφοροποιείται καθόλου από τις συμβουλές των ειδικών.

Θα διατηρήσουμε και θα υπερασπιστούμε όλα τα εργονομικά χαρακτηριστικά του Κρητικού Λαγωνικού δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο εργασιακό φυλετικό πρότυπο.
Δε θα επιτρέψουμε να χαθούν αυτά τα ύψιστης σημασίας χαρακτηριστικά για χάρη της ομορφιάς.
Δε θα καταπιέσουμε τη φυλή εστιάζοντας μεμονωμένα σε οποιοδήποτε αισθητικό χαρακτηριστικό.
Ο Κρητικός Λαγωνικός είναι ένας και είναι ξεκάθαρα Κρητικός δεν αποτελεί ποικιλία καμίας άλλης φυλής και είναι ευθύνη όλων μας μέσα από τα υπάρχοντα ζώα με την επιλεκτική εκτροφή να φέρουμε τη φυλή στη θέση που της ανήκει.

© 2014 Cretan Dog. All rights reserved.